⚡️ÚJ MEGJELENÉS, ÚJ SZERZŐ⚡️

Végre lerántjuk a leplet a nagy hírről: Cristina Rivera Garza személyében új szerzőt köszönthetünk a Sonora Kiadónál.

A mexikói származású Cristina Rivera Garza napjaink egyik legelismertebb mexikói írója, emellett generációjának meghatározó társadalomtudományos gondolkodója. Többszörösen díjnyertes, rendkívül kreatív és sokszínű alkotó, aki regényeket, novella- és versválogatásokat, esszéköteteket, sőt még egy operát is jegyez.

Idén tavasszal életművének talán legfontosabb kötetét adjuk ki: a Liliana legyőzhetetlen nyara Eőry Zsófia fordításában érkezik.

Liliana Rivera Garzát 1990. július 16-án, Mexikóvárosban gyilkolták meg. Testvére, Cristina Rivera Garza huszonkilenc évvel később különböző dokumentumok és vallomások alapján rekonstruálja a fiatal lány utolsó éveit. Miért és ki által veszítette életét Liliana egy átlagosnak tűnő nyári napon, miért maradhatott máig büntetlenül a tettes? A szerző nyomozása egy elveszett bűnügyi akta után, a bürokrácia útvesztőin, a patriarchális politika hatalmi játszmáin keresztül vezet. Végül állhatatos kutatásával nemcsak a gyilkos személyére derít fényt, hanem kíméletlenül feltárja a nőgyilkosságokkal kapcsolatos lokális és globális problémákat, illetve igazságot szolgáltat a magával ragadó személyiségű fiatal lánynak.

A Liliana legyőzhetetlen nyara egyszerre testvértörténet, emlékirat, oknyomozó tényregény, társadalmi elemzés, de talán mindenekelőtt egy dühös, fájdalmas kiáltvány az erőszak és az elnyomás ellen, az elszámoltatás és a felelősségre vonás mellett. Rivera Garza naplórészletek, rendőrségi jelentések, személyes interjúk segítségével, pontos megfigyeléseken és lírai szépségű, bensőséges visszaemlékezéseken keresztül rajzolja meg Lilianát, életének fordulópontjait, a halálához vezető eseményeket. Ezzel együtt nekünk, olvasónak is példát mutat arra, hogyan nézzünk szembe a nyomasztó felelősségérzettel és a feloldhatatlanul feszítő gyásszal.

Nemsokára még többet mesélünk a kötetről, addig is kövessétek az oldalainkat és iratkozzatok fel a hírlevelünkre, nehogy lemaradjatok az újdonságainkról.

Fotó: Marta Calvo

Szólj hozzá