ÚJ SZERZŐ, ÚJ CÍM// LINA MERUANE: VAKFOLT

Idén ősszel Chilét tesszük fel a Sonora térképre!

Fogadjátok sok szeretettel a katalógusunk legújabb könyvét! Nagy-nagy öröm, hogy a Sonora képviseli itthon először Chile egyik legkiemelkedőbb szerzőjét.

Szia, Lina Meruane!

Lina Meruane 1970-ben született Chilében. Doktori címét a New York University-n szerezte, ahol jelenleg is irodalmat és kreatív írást tanít. Az Auch! chilei feminista írónők mozgalmának tagja. 2004-ben Guggenheim-ösztöndíjas, 2017-ben a németországi DAAD program résztvevője, munkásságát fontos további ösztöndíjakkal és elismerésekkel méltatták. Több antológiában és folyóiratban publikált angolul, németül és franciául, azonban az igazi nemzetközi áttörést az önéletrajzi ihletésű Sangre en el ojo [Vér a szemben] (2012) című regény hozta el számára. Még a megjelenés évében elnyerte a legrangosabb, spanyol-amerikai írónőknek járó Sor Juana Inés de la Cruz-díjat, melynek köszönhetően számos további nyelvre fordították. Erőteljes prózáján túl Lina Meruane az egyik legelismertebb kortárs esszéíró, merész gondolkodó, Chile kiemelkedő hangja. Legújabb könyvében ismét a vakság és a látás témáját járja körül, ezúttal esszé formájában.

📸© Mariana Garay

► A Vakfolt (Zona ciega) című esszéjét Báder Petra fordításában olvashatjátok majd. A kötetet Kürthy Ádám András szerkeszti.

Báder Petra 1987-ben született Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója, kutatási területe a kortárs spanyol-amerikai próza. Spanyol és magyar nyelven publikál szaktanulmányokat és recenziókat, elbeszélések és ifjúsági regények mellett irodalomelméleti műveket is fordít. 2022-ben Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíjban részesült.

Várható megjelenés: 2022. november.

Az előrendelési lehetőségekről hamarosan több infót is megosztunk!

Szólj hozzá